© Hakcipta adalah terpelihara.

Tuesday, December 21, 2010

siapa dalang dokumen perubatan palsu?

~ Dokumen rahsia: Gani Patail suruh doktor palsukan laporan perubatan ~


pendedahan oleh RPK

~ kes mata lebam ~

Portal www.malaysia-today.net hari ini mendedahkan salinan laporan pemeriksaan ke atas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang didakwa telah disorok dan tidak disertakan di dalam laporan Suruhanjaya Di Raja, 12 tahun lalu.

Di dalam laporan itu, Gani mempertikai dan mempersoalkan pendapat dan penemuan hasil pemeriksaan yang dibuat doktor Hospital Kuala Lumpur (HKL) Dr Abdul Rahman Yusof.


Pengendali laman tersebut yang juga blogger terkenal, Raja Petra Kamaruddin atau lebih dikenali sebagai RPK di dalam kolumnya berkata walaupun bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hasan ditendang keluar daripada jawatannya itu tetapi Peguam Negara, Tan Sri Gani Patail yang turut terlibat dalam memalsukan laporan tersebut, masih lagi berada di dalam pejabatnya.


"Beliau terlepas dari semua salah laku yang dilakukannya yang mana ketika ini isu tersebut menarik perhatian umum.


"Lihat bukti di mana Peguam Negara mengarahkan doktor untuk mereka-reka laporan perubatan untuk mengatakan bahawa kecederaan Anwar pada tahun 1998 adalah disebabkan beliau terjatuh atau pun menumbuk dirinya sendiri.


Laporan itu ujar RPK kemudiannya disembunyikan dan tidak ditunjukkan kepada Suruhanjaya Di Raja.


"Adakah ini jenis Peguam Negara yang kita mahukan," soal beliau.


Sebelum ini, bekas pegawai polis kanan Datuk Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya yang kedua mendakwa laporan Suruhanjaya Di Raja yang dipersembahkan kepada Yang Di Pertuan Agong telah dimanipulasi.


Beliau turut menegaskan Gani turut terlibat dalam menyorokkan dan memalsukan dokumen perubatan tersebut.


Sehingga kini, beliau belum lagi dipanggil oleh pihak-pihak yang berkenaan bagi memberikan penjelasan berhubung pendedahan yang dibuat itu.


Isnin lalu, Putrajaya telah memutuskan untuk menutup isu insiden mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim 1998 “sama sekali” dengan mengetepikan dakwaan terbaru kononnya wujud unsur pemalsuan bukti oleh Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.


Dalam jawapan itu, kerajaan mengambil pendirian mengetepikan dakwaan yang dibuat oleh bekas pegawai siasatan Mat Zain bahawa Abdul Gani telah memalsukan dokumen dalam kes itu — dakwaan yang dibuat menerusi dua surat terbuka.


Sebaliknya, menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, tidak perlu bagi Mat Zain membuat aduan bahawa panel bebas yang dibentuk untuk menyiasat dakwaan pemalsuan bukti telah gagal untuk membersihkan nama beliau dalam insiden itu.


Ini menurut Nazri, Mat Zain tidak pernah tertakluk kepada siasatan panel dan hanya dipanggil sebagai seorang saksi untuk memberikan keterangan.- tvs

Kalau macam nih punya kes tak mustahil LAPORAN PERUBATAN SAYFOOL juga telah dipalsukan oleh doktor.. dimana doktor kata ada air mani walaupun tiada kemasukan apa-apa objek... Sia* ko AG PATAIL!

[sumber: era pasca]

8 comments:

Pencacai Alim said...

mcm2 kes boleh berlaku skang ni

Puteri said...

pencacai alim -->>

yang jadi masalah
bila yang palsu jadi benar
yang benar jadi palsu

suri said...

ho dunia ... buat sy pening kepala huhu..

Puteri said...

k.suri -->>

kerana dunia diciptakan
:)

Fahmi Raazali said...

mcm2 sekarang ni... harap2 dpt la tgk perubahan dlm pru ke 13 nnt :-)

Puteri said...

fahmi raazali -->>

dan perubahan bermula dengan pengundi
kalau masih mengundi yang tidak baik
tidak baiklah sampai ke bila2..
pilihlah yang lebih baik, alternatif
Pakatan Rakyat.

:)

[kempen]

Cikli said...

makhluk berekor betoii

Puteri said...

cikli -->>

patot masok lokap!