© Hakcipta adalah terpelihara.

Sunday, November 12, 2006

darul taqwa & datuk johar


Digosok-gosok lagi matanya. Dia seakan-akan tidak percaya apa yang dilihatnya. Apakah aku kembali ke zaman unta, ke zaman kolot dan purba? begitulah detik hatinya. Dikesat hidungnya yang berair dengan kertas tisu.Kertas itu kemudiannya dicampakkannya ke tepi jalan.

"Assalamualaikum, pakcik.. tolong kutip kertas itu. Nanti pakcik rugi diAkhirat. Kebersihan itu separuh daripada iman."Bunyi satu suara di belakangnya. Ia bingkas berpaling. Siapa berani menegurku? Aku Datuk Dr.Johar, orang besar negara ini."Pakcik, biarlah saya tolong kutip,sebelum Penguatkuasa Iman dan Islam datang. Nanti didendanya pakcik," kata budak kecil berpakaian putih denganserban yang melilit kepalanya.

Datuk Dr. Johar membetulkan tali lehernya. Ah, kalau dia datang biar aku sogok dengan duit ini . Siapa yang tak kelabu tengok duit merah, biruberlapis-lapis. Namun, Datuk Dr. Johar terus hairan. Bangunan pencakar langit dengan wajah pembangunan yang sofistikated. Ada helikopter bersimpang -siur bergerak di udara. Railbus bercerakah ke sana sini. Bullettrain meluncur bagaikan panah dilepaskan dari busurnya. Kesibukan yang layak dipikul oleh manusia-manusia moden.

Namun peliknya, pakaian mereka, tingkah-laku mereka...Ah, di mana aku sekarang ini, gerutu hati Datuk Dr.Johar."Hoi budak, Aku dimana sekarang ?" soalnya kepada budak yang menegurnya tadi.Budak itu tersenyum. Mukanya cerah dan indah. Tenang dan bersuara lunak.Apakah ini Aladin, budak Arab dengan lampu ajaibnya: teka-teki itu terusmenerjah kepala dan kotak fikir Datuk Dr. Johar.

Budak itu membuka muluthendak menjawab. Belum sempat,tiba-tiba datang sebuah kereta jenis Ferrari, merah dan bercahaya. Keluar dua orang lelaki dengan pakaian yang hebat dan segak. Serban mereka berwarna hitam berjalur biru."Assalamualaikum....Maaf, pakcik. Kami terpaksa mendenda pakcik. Kesalahanmembuang sampah ini sudah belasan tahun tidak berlaku di Darul Taqwa ini.Kami terpaksa mendenda pakcik. Kebersihan itu lambang iman. Negara inimenitikberatkan iman.... Pakcik didenda, 30 kali subhanallah, 30 kaliastaghfirullah dan selawat 100 kali."Kata pegawai penguatkuasa itu dengan lembut.

Datuk Dr. Johar tersentak. Apanamanya undang-undang ini. Tak ada dewan bandaraya di seluruh pelusukdunia mengamalkannya. Dia tercengang-cengang. Namun egonya membumbung tinggi. Apa ? Dia nak marahkan aku ?" Ni duit lima ratus. Saya tak mahu buat apa yang kamu minta. Kitaselesaikan di sini saja. Berapa gaji yang kamu dapat sebulan ? " tanyanya angkuh.

"Pakcik, kita bekerja kerana Allah, bukan kerana gaji. Lagipun duit bukanada harga lagi di zaman ini. Semuanya dipandang sebagai alat, bukan matlamat," kata pegawai berjanggut dan berjambang itu dengan tenang."Oh, oh .... maafkan kami, pakcik. Kami nak tanya sikit, kenapa pakcikpakai pakaian zaman dulu? Mana pakcik dapat pakaian macam itu ?" Tanya pegawai itu pula.

Aku yang gila, atau dia yang gila? Detak hati Datuk Dr. Johar. Dia berjalan ke arah kereta Ferrari yang berkilat itu. Melalui cerminnya dia nampak perawakannya dengan jelas. Tak ada yang salah. Tali leher, kemeja dankotnya masih kemas dan segak. Daripada jenama yang mahal pula - PierreCardin. Kasutnya hitam berkilat daripada jenis Bally. Ah! Aku masih unggul. Lelaki tampan, lambang status dan kejayaan. Dia yang kolot, diayang ketinggalan zaman.

"Anak muda, pakaian pakcik ni pakaian pemimpin. Pakcik orang besar dinegara ini. Pakcik dah keliling dunia dengan pakaian ni. ""Pakcik, itu pakaian puluhan tahun yang lampau. Ketika Islam belum berdaulat di Darul Taqwa ni. Moyang-moyang kami dulu saja yang pertahankanpakaian macam itu. Itu pakaian orang kuno di Barat. Sekarang, kami hanya dapat lihat gambar-gambarnya saja. Itupun dalam buku sejarah zamanperalihan Islam. Orang Barat zaman moden ini dah berpakaian macam yang kamipakai. Tak ada orang yang pakai macam tu kecuali orang-orang bukan Islamyang dijamin kebebasannya dalam sebuah negara Islam seperti darul Taqwa."

Datuk Dr. Johar termanggu-manggu kebingungan. "Di mana aku sebenarnya ni?"Dia bertanya lagi kepada pegawai penguatkuasa dan budak kecil di tepi jalan. Dia masih kenal, Ini Jalan Chow Kit ditengah bandar Kuala lumpur.Masih ada Masjid Pakistan dan Masjid Kampung Baru di sebelah sana. Tetapi itu sahaja, yang lain tak ada."Pakcik di bandar Mutmainnah. Ini jalan Mujahadah, namanya. Saya HajiDin,Pegawai Penguatkuasa Iman dan Islam. Diberi amanah untuk memastikankebersihan lahir batin bandar ini."

Apa? Bandaraya Kuala Lumpur dah jadi Bandaraya Mutmainnah? Jalan Chow Kitdah jadi jalan Mujahadah? Apa dia mutmainnah? Apa dia mujahadah tu? Apayang terjadi ni? Soalan-soalan itu terus menyerang benak Datuk Dr. Johar."Pakcik, kami rayu pakcik membayar denda tadi. Kalau tak boleh sekarang,lepas sembahyang nanti pakcik laksanakanlah. Demi kebaikan pakcik duniadan Akhirat..."

Tiba-tiba terdengar suara orang memberi salam dari jauh.Nyaring dan jelas.Seorang lelaki pertengahan umur berlari kepada seorang pegawai penguatkuasa."Tuan, hukumlah saya. Saya mengumpat tadi. Ya Allah ! seksa Neraka amat pedih..Tolonglah, tuan. Hukum saya di dunia sebelum saya di hukum diAkhirat!" rayu lelaki itu.Pegawai tadi berpaling ke arah lelaki yang baru datang, dan kesempatan itu diambil oleh Datuk Dr. Johar. Ia lari sekuat-kuat hati.Peliknya mereka tidak mengejarnya. Ia terlepas ...Lega.Dahaga , lapar mula menggigit tekakdan perutnya. Dia mesti makan.Dia perlu minum. Tapi di mana?

Tiba-tiba iaterdengar suara komputer dari sound system di tepi-tepi jalan :"Assalamualaikum, kepada seluruh penduduk Kota Mutmainnah. Syed Al Abrar,hartawan besar berada di jalan Uwais Al Qarni. Dia merayu fakir miskinsupaya sudi menerima sedekahnya. Hari ini ia menjamu nasi dan minuman. Sila datang!"

Datuk Dr. Johar orang besar Darul Ghurur itu tidak akan mencemar dulimenagih nasi. Dia ada duit, mampu membelinya sendiri. Dia pun masuk kesebuah restoran di tepi jalan. Di situ penuh dengan pelanggan. Semuanyaberserban dan berjubah.Matanya tak betah lagi melihat semua itu.Tapikerana lapar ia masuk juga."

Maaf tuan, itu pintu masuk untuk wanita. Di sini untuk lelaki.""Ceh! Diskriminasi, doubel-standard, lelaki dipisahkan daripadaperempuan."Mukanya dicemekkan kepada tuan kedai yang menegurnya. "Ada restoran lain yang mengamalkan persamaan taraf antara lelaki dan perempuan?Saya tak suka pemisahan-pemisahan macam ni!". Lelaki itu tersenyum. "Empat puluh tahun yang lalu adalah.Sekarang ni kitasudah bebas dan merdeka. Zaman penjajahan fikiran dan jiwa sudah berlalu.Tak ada diskriminasi wanita di sini, tuan. Amir Muhammad,pemimpin DarulTaqwa telah menaikkan taraf wanita tanpa Women's Libs.Kalau tuan ada isteri dan membawanya bersama, sila masuk ke sana. Di sana ada tempat khusus untuk makan bersama isteri dan anak perempuan,"terangnya. Mukanyajernih.Serban dan jubahnya serba putih."

Ini bertentangan dengan prinsip demokrasi. Sistem pemerintahan kapitalis,sosialis, nasionalis malah komunis sekalipun tak macam ni...""Masya-Allah pakcik, jangan disebut lagi nama-nama ideologi tu. Semuanyatelah termaktub sebagai ajaran-ajaran sesat dalam perlembagaan Darul Taqwaini. Tak ada orang lagi yang berpegang dengan fahaman jahiliyyah tu...Subhanallah...." Keluh tuan restoran itu sambil mengurut-ngurut dadanya.Ekor serbannya bergoyang-goyang ketika ia manggeleng -gelengkan kepalanya.

Ah! Persetankan semua itu. Perut aku lapar. Datuk Dr. Johar pun duduk."Nasi beriani sepinggan!" ujarnya kepada pelayan."Dalam pinggan, tuan?" tanya pelayan itu kehairanan."Ya ! Apa peliknya?", "Baik,tuan.Tapi semua orang berebut-rebut pahala makan berjamaah. Tuan makan seorang ?" tanya pelayan berkulit hitam itu.Dia tambah geram.direnung ke hadapan, iaitu ketempat orang menikmati makanan.Tidak ada meja makan hanya hamparan permaidani tebal dengandulang-dulang indah yang tersusun rapi. Mereka makan satu dulang.

Yek!Jijiknya. Ah! Aku tetap aku. Aku ada pendirian! Nasi beriani dengan ayamgoreng kegemarannya terhidang di atas kain putih khas."Jemput makan dengan nama Allah yang memberi rezeki," kata pelayan itudengan sopan.Datuk Dr.Johar makan dengan seleranya. Dewan makan itu berhawa dingin lengkap dengan alat TV dan pita videonya sekali. Dia makan seorang diribagai kera sumbang.

" Ya Allah, apa musibah yang menimpa ana Subuh tadi. Ana masbuk dalamsembahyang jemaah Subuh, " ujar seorang lelaki muda dengan wajah yang kecewa. Suapnya perlahan. Macam tak lalu makan saja"Anta tak cuba tampung dengan amal makrufat yang lain ?"tanya sahabatnya disebelah.Dia nampak simpati.Datuk Dr. Johar pasang telinga saja. "Ana nak sedekahkan lima ribu ringgit...malang nasib ana. Ana tunggu lima jam di tepi jalan tadi, seorang puntak mahu terima sedekah ana " Keluhnya.

"Susah kita sekarang. Orang miskin yang bolot pahala redha, pahala sabar. Mereka patutnya bantulah kita.Tolonglah terima sedekah kita.Ah, susahnya jadi orang kaya macam kita ini. Dahlah nanti di Akhirat banyak hisabnya, Di dunia orang tak sudi pulaterima sedekah kita."keluh seorang yang sama-sama makan dengan lelaki muda tadi"

Kalaulah kita hidup zaman moyang kita dulu, kan dapat kita korbankan harta yang banyak ini. Saya pun dapat harta ni melalui warisan daripada bapa, yang diwarisi oleh datuk saya daripada moyangnya. Kita tunggulah bila kerajaan nak bangunkan projek negara atau nak gunakan duit untuk kemaskinikan kementerian-kementeriannya.... saya nak labur habis-habisan.Biar jadi saham Akhirat," kata pemuda itu menutup perbualan. Mereka punmakan dengan perlahan -lahan.Datuk Dr.Johar makin pelik.

"Tambah nasi sepinggan lagi!" ujarnya kepada pelayan restoran."Demi kesihatan tuan, saya nasihatkan ... berhentilah sebelum kenyang.Maaftuan saya terpaksa mengatakan demikian. Saya pelayan kedai merangkap pegawai perubatan ....," kata pelayan itu lagi."Apa? Awak pegawai perubatan? Seorang doktor ke? Kelulusan luar negeri ataudalam negeri? Awak sepatutnya bertugas di hospital, bukan di restoran!"bentaknya. Marah campur geram."Tuan, mana ada hospital sekarang.Yang ada khusus untuk bayi, kanak-kanakdan wanita, juga para mubaligh dan mujahid yang cedera ketika berjuang.Tuan, kalau tuan amalkan makan hanya bila lapar dan berhenti sebelumkenyang, tuan akan sihat, insya-Allah. Kita tak perlu hospital!"

"Bodoh, kalau macam tu, macam mana nak rawat pesakit kencing manis macamaku ini ?" leternya perlahan-lahan."Penyakit kencing manis? Tuan menghidapnya? Saya ada baca buku perubatan edisi tahun 1990 dulu. Sekarang penyakit tu dah tak ada siapa menghidapnya....." "Batalkan saja oder saya tadi, banyak sangat cakap, boring. Saya perlu hiburan sekarang ...Di mana boleh saya dapati ?" tanyanya."Di sana, tuan. Melalui butang pada sistem komputer di sebelah sana, tuan boleh dapat apa saja hiburan yang menyegarkan. Tak payah risau pasal bil.Percuma...Datuk Dr. Johar, orang besar negara, melangkah hebat ke tempat yangdi tunjukkan. Berbagai -bagai butang dengan bermacam warna berkelip-kelip.Sangat rumit tapi kekeliruan itu dapat disembunyikannya. Dia malu kalau-kalau dengan pakaian jenama Pierre Cardinnya ia masih kelihatan kolot..

Entah di mana falsafah moden Datuk Dr. Johar. Pada pakaiannyakahatau otaknya? Diberanikan hatinya; satu butang warna hitam ditekan . Dalamskrin timbul tajuk besar- KHAUF. Apa bendanya ni? Kemudian menyusulnama-nama lagu: MATI ITU TERLALU SAKIT, ALAM BARZAKH YANG PASTI, MIZAN NOKTAH PENYESALAN , IZRAEL DATANG TIBA-TIBA Oh...Oh ... seram sejuk tubuhnya. Apa nama lagu macam ini? Biarlah menaruh harapan sikit.Hatiku macam kristal, boleh pecah dengan lagu-lagu macam tu. aku belum nak mati lagi, protes hati Datuk Dr.Johar.

Dia beralih ke butang hijau tanpa lengah terus menekannya. Tertera di atas skrin komputer: RAJA'. kemudian tersembul tajuk-tajuk lagu. Dibacanya dengan teliti... FIRDAUSI MELAMBAIMU, DEMI CINTA DAN RAHMAT-NYA, KEINDAHANJANNAH YANG ABADI " Kepala datuk Dr. Johar makin pusing. Semuanya tentang Akhirat. Apa nak jadi ni? "Tak ada lagu yang hot sikit ke?"tanyanya kepada seorang anak muda berjubah coklat di sebelahnya."Nanti ya pakcik . Saya pilihkan lagu yang paling hot sekarang ni.Top-hit anak-anak muda sekarang..."

"Ya, ya saya setuju," balas Datuk Dr. Johar. Telinganya dihalakan kepada sistem suara di dinding restoran itu. Dia ingin dengar lagu-lagu kegemaran muda-mudi daerah asing itu.Ayat suci Al-Quran a... "Eh ...ni suara orang mengaji," "Nanti dulu pakcik,selepas ni ada terjemahannya kemudian baru menyusul lagunya," kata pemuda berjubah cokat itu sambil matanya di tutuprapat-rapat. Asyik sekali dia.Kemudian getaran suara bergema....

"Cintaku berlabuh di persada rahmat-Mu
mendamba kasih yang tidak berhujung
mengutip sayang di hamparan cinta suci.
Inilah getaran hatiku memburu cinta.......
stanza hati merindu Ilahi!"

Datuk Dr. Johar tak tahan lagi. Ia merengus dan pergi ke kaunter bayaran."Maaf tuan, duit ini duit lama. Kalau tuan tak mampu bayar kami halalkan sajalah ..." Datuk Dr. Johar makin geram. Dia menderam dan berkata " Saya bayar dengan kad kredit saja!" Dia hulurkan kad kredit warna keemasannya."Maaf sekali lagi, tuan. Kad kredit ini bukan yang boleh kami terima, kami halalkan sajalah." "Tak, pantang saya minta sedekah. Saya ada harta simpanan berbungkal-nungkal emas di bank. Takkan saya nak bawa, nanti disambarpencuri."

"Darul Taqwa tak ada pencuri, tuan. Pencuri terakhir telah dipotong tangannya 30 tahun yang lalu ketika minta dihukum di hadapan hakim kerana takutkan seksa Neraka.""Ah, aku tak nak dengar semuanya.makin gila aku dibuatnya," pekik Datuk Dr. Johar lantas meluru keluar dari restoran itu. Di luar,semua pandangan menyakitkan hati. Mengapa orang kolot ini mentadbir teknologi beginitinggi.Pemandu bullet train berserban merah tersenyumkepadanya. Pilot helikopterdengan tulisan 'MAKRUFAT AIR TRANSPORT' sibuk dengan urusannya.

Di seberang jalan tertegak papan iklan dengan tulisan yang jelas : " KELUARGA BAHAGIAGEMBIRA DENGAN SUNNAH ". Di papan itu terpampang gambar seorang lelaki dan perempuan berserta anak-anak meraka. Semuanya berserban, berjubah dan berpurdah.Isy,meluatnya! Di jalan-jalan raya suasana meriah dengan salam dan senyum.Baginya,semua itu seolah-olah menyindir dan mengejek. Kenapa jadi begini?Kenapa? Kenapa? Kenapa? Mengapa? Mengapa? Mengapa? Datuk Dr. Johartiba-tiba menjerit.

Tekanan dalam jiwanya yang kian tersumbat itu tiba-tiba meletus. "Datuk..!Datuk..! Bangun, Datuk. Ada berita buruk !" Datuk Dr.Johar bangun. Ia tertidur sewaktu menunggu keputusan pilihanraya hari itu. "Kenapa? Parti kita kalah? Aku kalah? "tanya Datuk Dr. Johar."Tidak, Tuk. Rakyat bangun memprotes. Mereka tak mahu demokrasi.Mereka takmahu pilihanraya..." "Habis, mereka mahu apa?" "Mereka mahu Islam, Datuk!" "Islam ? " keluh Datuk Dr. Johar. Digosok-gosok lagi matanya.

"ISLAM KAN TETAP DIJULANG WALAUPUN IA DITENTANG.....ITULAH JANJI ILAHI"

~Pasakkan Sabar Teguhkan Istiqamah~

No comments: