© Hakcipta adalah terpelihara.

Sunday, May 24, 2009

Ali versus Fatimah

Semalam, sewaktu membaca buku Jangan Tidak-Tidak, karangan Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj, ada satu bahagian yang agak menarik yang bila baca, rasa macam terkena pun ada. Hu.hu. Apa-apa pun, saya ingin kongsikan bersama kalian. Jom baca!

HM Tuah (2008). Jangan Tidak-Tidak, Nak Jadi Ali dan Fatimah. P 165-167.

Jangan mimpi nak dapatkan isteri seperti Fatimah kalau awak tu belum macam Saidina Ali; jangan mimpi nak dapatkan suami macam Saidina Ali kalau awak tu belum macam Fatimah. Nampak? Saling berkait.

Ada ke pulak isteri nak suruh jadi macam Fatimah, dia sendiri macam Abu Jahal. Mana ada jalan! Samalah, suami disuruhnya jadi macam Saidina Ali, dianya macam Hindun; isteri Abu Sufian yang tergamak membelah dada Saidina Hamzah dan makan hati bapa saudara Nabi tu.


Kita kena sama-sama berubah. Kalau kita inginkan kebahagiaan dan nur dari Allah, kita kena sama-sama berubah. Kita tak boleh harapkan satu pihak saja berubah. Kalau satu pihak saja berubah, tempang jadinya. Macam tayar kereta kita pancit. Bila hal semacam ini terjadi, walaupun ada tiga lagi tayar yang okey, kereta tetap tak boleh bergerak.

Hidup kita serupa itu. Berubah pada kebaikan WAJIB hukumnya. Maknanya kalau tak berubah dari jahat kepada baik, berdosa. Dahlah berdosa, hidup pun tak bahagia. Apa faedahnya kalau hidup tak bahagia?

Sekali lagi, jangan mimpi nak dapatkan isteri seperti Fatimah kalau awak masih belum macam Saidina Ali; jangan mimpi nak dapatkan suami macam Saidina Ali kalau awak belum macam Fatimah.

2 comments:

kak beah said...

ye la tu cik fatimah y cute tu

semua org kene berubh ke y lebih baik

klw masih di takuk lame..

say bye2 ajela..

puteri said...

klau msih xbrubh, xnk ubh.. mknanya....

"mknanya takda"

kn?