© Hakcipta adalah terpelihara.

Sunday, October 02, 2011

Utusan Meloya: Perosak Fikiran Rakyat


Lebih kurang seminggu atau dua yang lepas, ada seorang wartawan Utusan; Fauziah Arof secara terang-terangan MENGUTUK NAMEWEE punya filem Nasi Lemak 2.0. Fauziah Arof yang tidak pernah menonton Filem Nasi Lemak 2.0. Namewee mempertikaikan wartawan jenis apakah yang melaporkan berita sebegini tanpa sebarang research.

Antara petikan kata-kata dari Namewee yang TERBAIK:

"You tulis tapi tak tengok filem, profesional ke macam ni? You ada OTAK tak? Nak tulis baik ke buruk filem tu kena pergi tengok dulu lah! Surat khabar macam tu kutuk rakyat Malaysia! Tak tengok tulis apa?"

"Kalau tak ada duit, saya BOLEH KASI DUIT lah! Saya kasi DUA TIKET you boleh pergi tengok sama you punya girlfriend(boyfriend). Sampah punya surat khabar! Sampah! Sampah masyarakat! Sampah PENULIS!"

"Saya ada DEGREE Mass Communication, jangan tipu saya. Surat khabar tugasnya LAPOR, MELAPORKAN. You punya certificate dari mana? LONGKANG? Kalau you tak tahu apa tu tugas wartawan, you balik SEKOLAH semula lah! You punya bos, dengan you, kawan you, BALIK SEKOLAH semula lah!"


Ok, kepada yang belum menonton "PUJIAN" Namewee buat Utusan, boleh tonton di bawah.. :)



16 comments:

Cikli said...

oit namawee...itu bukan law minister maa.... itu minister tak pakai law la. kepala otak pun dia jarang pakai.

NaeBlog said...

UTUSE yang tak tau adab & etika kerja

Jiwa Hamba said...

utuseks meloya lagi laknat sbb persendakan hudud. racis betul si wartawan utusan yg bernama fauziah tu.

puteri said...

Cikli,

tersalah istilah kot time tu.. tengah bengang kan... hehe

puteri said...

NaeBlog,

TAHU TAK PE
memang PEROSAK pemikiran rakyat!

puteri said...

Jiwa Hamba,

Sungguh,.
malu diri in kerana penulis itu adalah MELAYU
ops.. should call her umno-malay,
not Malay!

Wan85 said...

http://wanwidget.com
saya x sokong memana, bagi saya utusan ok, yg x ok adalah artikel dan "orang" yg buat cerita x betul tu ja, xkan disebabkan satu artikel dan penulis yg sama, satu surat khabar kene "banned", kita perlu bersihkan org yg buat artikel tuh, bukan utusan keseluruhan, kesian pada yg berkerja di syarikat utusan, ramai tu, mereka x terlibat ... :)

Fahmi said...

tak tengok lagi cerita tu...

sekarang ni banyak berita yang berat sebelah dilaporkan... memang amalan media di Malaysia agaknya...

tehr said...

moleknya jangan dilayan hal yang tak elok
buat semak je

puteri said...

wan,

hahha masalahnya dlu kini selamanya macam tu.. yang hal Fauziah Arof ni hanyalah PICISAN!

puteri said...

fahmi,

me too.. hehe

pergi kedai CD cari NASI LEMAK

macam lawak pun ada! hehe

puteri said...

tehr,

xlayyann....! hehe

akubiomed said...

Filem Nasi Lemak 2.0 cerita apa yer? :-) Siapakah pengarahnya? Pemenang Oscar ker?

Kamal Sanusi said...

Hai Puteri

Let us look at what Namewee is trying to say in this presentation?

Do your homework before making any comment/statemet to avoid being seen as a stupid commentator. The magic words here are Do Homework.

How he wants to present the message is up to individual creativity. Just like what normally our film directors are saying about their films.

What is wrong with Malaysian is that they tend to question the presentation and never think of the message behind it.

Just because he is Chinesse, this would seen as racist?

Let's have own critical thinking rather than being a follower....

puteri said...

akubiomed,

agak2nya kena tanya siapa pengarah filem 'DSAI' dulu kot? haha

puteri said...

Kamal Sanusi,

I'm TOTALLY agreed with you!

ada ke patut the others Malay actress/actors dikatakan 'pengkhianat melayu'??

sama macam lagu Negaraku - versi Namewee yang kontroversi dulu ni.. paham apa maksud, apa yang nak dia smpaikan dulu sebelum judge dia bukan2