© Hakcipta adalah terpelihara.

Tuesday, April 12, 2011

pandai berbahasa

Bean: Who are you?
Jamal: Jamal
Bean: Is this your book?
Jamal: Yes
Bean: Do you have any friend?
Jamal: No
Bean: Can we befriend?
Jamal: Ok

Nota penulis:

Setakat yes, no, alright, ok, no problem itu dikatakan faham ke? jawab yes no kalau kena pada tempat mungkin la nampak ok, tapi cuba bayangkan tersalah pada tempatnya?

Bean: Is this your book?
Jamal: Ok

Kan ke pelik dan haru, sah-sah kantoi. Dihebah-hebahkan macam hebat. Ha.ha. Kelakarlah pulak.

Penulisan ini ditulis setelah membaca sebuah akhbar hari ini yang ada soal jawab seperti berikut:

Yang bertanya: Amat *** nuan tuk? (betulkah awak ini ***?)
Yang menjawab: Auk

Petikan perbualan di dalam akhbar tersebut yang berhasa iban.
Berita Harian.

7 comments:

Mohamadazhan hjDesa said...

bahasa apa tu yang last sekali :)

puteri said...

azhan -->>

aah la.. lupa nk mention..
bhasa iban...
:)

tehr said...

pernah belajar bahasa iban ketika di sarawak
dah lama tak cakap guna bahasa ni
entah dapat ke tidak lagi

Siti Nurhayati Dollah said...

Sesekali dengar kawan bercakap dalam bahasa Iban, agak ambil masa untuk faham. Dan kebanyakan masanya tak faham sampai sudah hehe

Cikli said...

kalau cikgu mengajar dalam kelas, banyaklah auk auk auk....

suri said...

hadoi bt suri tersenyum seketika heee

Syok Sendiri said...

hehe... yes, no, alright..

saya sendiri pun boleh jawap soalan cara tu... :-D

tp kalau dpt jawap dgn lebih baik... mesti lagi best :-D

dilema sekarang... faham apa yg orang cakapkan dlm BI.. tp tak leh nak jawap dgn baik :D