© Hakcipta adalah terpelihara.

Monday, July 04, 2011

Titah Agung tentang BERSIH 2.0 / The King has spoken ever referring BERSIH as illegal

The King has spoken, softly but firmly.

COMMENT Malaysian King rarely speaks except while opening the Parliament or issuing greetings for festive occasions. And those speeches or statements are written by the government of the day.

Yet, the Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, broke his silence last night over the confrontation between Bersih 2.0 and the Najib administration that has led to detentions under the Emergency Ordinance (EO) and the outlawing of the electoral reforms coalition.

The Terengganu sultan spoke softy but firmly in his statement that urged restraint and called for a return to the negotiating table, without ever referring to the July 9 rally as illegal unlike Putrajaya’s campaign in the past week where state media and even the mosques were used to demonise the movement.

The widely-respected ruler chose his words carefully, expressing belief in Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s capability to handle the issue but asking the government to carry out its duties in a just and wise manner.

It was easy to understand what he meant. Detaining those who wore yellow t-shirts emblazoned with the word “bersih” was an overkill on the part of the authorities. More than 100 have been held and six are now detained under the Emergency Ordinance for purportedly trying to revive communism and ‘“waging war against the Agong”.

Their crime? Having t-shirts with images of leaders from the banned Communist Party of Malaya (CPM), the party that failed and had to lay down their arms in 1989. Did it make sense to even arrest them for wearing those t-shirts unless the police are also now policing fashion?

Perhaps it is good to recall what Bersih 2.0 wants to highlight during their rally, which they planned after being left hanging by the Election Commission (EC). The movement seeks free and fair elections in their eight-point list.

For that, Perkasa and Umno Youth want to take to the streets and protest against. For that, a national silat group has threatened violence. For that, the police have gone all out to pick up anyone wearing a yellow t-shirt with the word “bersih”. For that, we have public service clips on national television and radio rubbishing the movement and the rally.

What does the Barisan Nasional (BN) fear that has radicalised enough people to want to march come what may?

The King saw enough to say this last night, “I as the Yang di-Pertuan Agong do not want to see this country with a plural society in a situation where there is animosity among them or a section of the people being enemies with the government, on whatever grounds.

When any problem arises, we as a civilised society must resolve it through consultations and not follow our emotions, as the Malay saying goes, “Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran (Not getting what we chase after and spilling what we carry),” he added.

His message is clear to both Bersih 2.0 and Putrajaya. Talk to each other, because the alternative is not good for the country although he understood the spirit of the rally.

In no uncertain terms, Tuanku Mizan said, “The fact is, street demonstrations bring more bad than good although the original intention is good. Instead, we should focus on our main objective to develop this country, and not create problems that will cause the country to lag behind.

“Remember that there is no land where the rain does not fall, there is no ocean that is not turbulent. That is how important moderation and compromise is, which has been long been in practice by our nation’s administration.”

Putrajaya and Bersih 2.0 have to take this chance given by the King to thrash out the burning issues that divide them. After all, the ultimate winner is the people who see free and fair elections as a way to get the best government of the day.

source: (http://en.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/3062-the-king-has-spoken-softly-but-firmly.html)

REPEALED THIS ONE (unbelievable source):

King intervenes, tell Putrajaya, Bersih 2.0 to hold talks

The Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, moved to defuse tension tonight, advising the Najib administration and Bersih 2.0 to hold consultations over the issue of free and fair elections.

The constitutional monarch rarely issues edicts or statements but the heightened atmosphere over the past week has prompted Istana Negara's intervention.

“I urge that amid the political fervour of a section of the people to bolster democracy in our country, it must also be ensured that this demand on democracy does not bring destruction to the country.,” the King said.

to read more, visit : (http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/king-intervenes-tells-putrajaya-bersih-2.0-to-hold-talks/)

Titah Yang Dipertuan Agung berkenaan Bersih 2.0

Yang Dipertuan Agung, Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan agar kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan rakyat secara adil dan bijaksana serta menyelesaikan masalah dengan rundingan.

Titah ini dikeluarkan baginda seminggu menjelang perhimpunan Bersih 9 Julai ini dengan kira-kira 100 orang sudah ditangkap kerana dikaitkan dengan perhimpunan itu.

Timbalan Ketua Polis Negara pula telah mengeluarkan kenyataan pintu rundingan sudah ditutup dan akan menahan pihak yang terlibat dengan perhimpunan ini.

Menurut Tuanku Mizan, baginda mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Berikut adalah kenyataan penuh baginda.

TEKS PENUH KENYATAAN YANG DIPERTUAN AGUNG

Beta sedang mengikuti dengan teliti akan perkembangan cadangan Kumpulan Bersih untuk mengadakan perarakan dan perhimpunan beramai-ramai yang bertujuan untuk menyerahkan memorandum kepada Beta selaku Yang di-Pertuan Agong, dan bagaimana pihak kerajaan menangani isu ini khususnya agensi-agensi dan jabatan-jabatan yang terlibat.

Namun Beta yakin kepimpinan negara di bawah Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak berkemampuan untuk menangani masalah ini dengan sebaik mungkin.

Beta menyeru di dalam keghairahan sebahagian rakyat berpolitik bagi menyuburkan demokrasi dalam negara kita ini hendaklah dipastikan juga bahawa tuntutan demokrasi itu tidak akan membawa kemusnahan kepada negara.

Kita tidak boleh terlalu terikut-ikut dengan amalan-amalan negara-negara luar secara umumnya kerana keharmonian dan kestabilan negara adalah asas penting bagi sesebuah negara yang perlu semua pihak pertahankan.

Beta juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan kepada rakyat secara adil dan bijaksana dan yang pentingnya Beta selaku Yang di-Pertuan Agong tidak mahu melihat dalam negara bermasyarakat majmuk ini berada di dalam keadaan bermusuhan sesama sendiri ataupun sebahagian rakyatnya bermusuh dengan kerajaan atas apa jua alasan pun.

Setiap permasalahan yang timbul, kita sebagai masyarakat bertamadun hendaklah menyelesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan seperti pepatah Melayu "Yang Dikejar Tak Dapat Yang Dikendong Berciciran".

Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik.

Sebaliknya kita harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang. Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora.

Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara.

sumber: (http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/4156-agung-titah-kerajaan-adil-dan-bijaksana)

15 comments:

Tips Blogging Terbaik said...

ni baru betul... tak menangkan mana2 pihak... tak melabelkan mana2 pihak...

pemimpin yang membela rakyat... pasti ada penyokong dibelakangnya...

puteri said...

Tips Blogging Terbaik,

yeah.
yang Malaysian Insider report tu memang BIAS dan secara terang2an..
pro BN

Cikli said...

malah kato gapo

beautiful_rose said...

hurmm....
apa la nak jadi dengan negara malaysia ni.,

Kamal Sanusi said...

Once upon a time in Palestine, they (the people) used to live happily BUT when they started to forget who Allah S.W.T is, what they are facing now is miserable.

Once upon a time, Afghanistan was also united to face Soviet Union but now, they are fighting among themselves.

Once upon a time, Malaysian were living in harmony BUT due to selfish & corrupted leaders, people are sick & tired. Now, we are facing the most horrible retaliation by laymen on the street.

Mark my word, Malaysia will face a situation just like civil war without weapons but more likely instability due to riots here & there.

Ya Allah, lindungi aku dan keluargaku dari bala & bahaya. Amin!

Anonymous said...

salam,

aku tak sokong BN dan tak sokong PAKATAN RAKYAT...


tapi korang rasa BERSIH nie elok ke?

perhimpunan nie menyebabkan ramai orang susah.. cthnye..

nak lawat org sakit tak dapat..
nak hantar orang sait tak dapat..

nak pergi kenduri kahwin tak dpat..

byk yg tak dpt dilakukan..


dan korang tahu tak...?

seseorang yang mengikut hati yang panas tanpa berfikir secara RASIONAL sebenarnya mengikut perangai syaitan...


islam mengatakan tanda2 hari kiamat apabila umat islam tak bersatu dan umat islam di pimpin oleh umat BUKAN ISLAM... korang rasa dekat mana?


harap RASIONAL sebelum bertindak..

Anonymous said...

tue tanda2 sebelum imam mahadi datang dan nabi isa turun...

Anonymous said...

I have heard of it just before, but believed it could by
no means perform, but after this article, I feel I am going to try it.


my weblog - free weight loss gym program for men

Anonymous said...

Wonderful things! Usually wondered whats much better with regards to profitability inside the
relationship area of interest..

Feel free to surf to my web blog ... dating tips for women

Anonymous said...

christopher reeve He's SUPERMAN AND Guy OF STEEL NOT DEAN CAIN NOT TOM WELLING NOT BRNDON ROUTH NOT HENREY CLAIV

Feel free to surf to my web page :: superman stamina video

Anonymous said...

This really is the sickest preworkout at any time attempted, i've attempted almost everything that was advised to become the most effective, "Jack3d" , "White Flood" etc. after 5 minutes i'd
to throw up, and my physique was burningen,
i got wierd red dots all more than my physique and i got this boozy feling,
Following throwing up the dots got absent following an
halfhour, once i came for the health club
my thoughts was entirely gone, like i used to
be on some drug, when i started to train, i lifted as in no way
just before, i pushed my self for the limit and was so lively, Ideal and craziest
shit EVER

Also visit my web blog: six pack shortcuts youtube abs

Anonymous said...

I use it virtually everyday in my smoothees, or when I'm craving a little of fatty goodness! Hmmm....

Feel free to surf to my web site metabolic Cooking 2.0

Anonymous said...

Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too magnificent. I really like what you've acquired
here, certainly like what you're saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can't wait to read far more from you.
This is actually a great site.

my web blog bush office furniture online

Anonymous said...

Chad,
I have been using SunWarrior and natural raisins after every single workout, however the raisins are a bit tough on my abdomen (I've a weak stomach). 40g of raisins seems to be my restrict prior to it bothers me as well a lot. Do you have an alternative for post-workout carbs second in line to raisins? Thanks.
Mike

Take a look at my weblog - increase lean muscle mass diet

Anonymous said...

What nationality will be the most attractive men/women and what nationality has the ugliest men/women
?

Feel free to visit my blog ... how to seduce women