© Hakcipta adalah terpelihara.

Saturday, October 23, 2010

ulama' atau ular dalam semak?

~ Ulama' patut nasihat, bukan kipas ~

Oleh: Rusli Yasmin

KUALA LUMPUR, 23 Okt: "Ulama muda Umno sepatutnya menasihati pemerintah dan pembesar, bukan mengipasnya dalam perkara yang beliau sendiri tahu ia salah," kata Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hasan ketika memberi respons kepada kenyataan Fathul Bari yang berucap dalam perhimpunan Agung Umno di PWTC, hari ini.

Fathul Bari

Nasrudin berkata, semua orang yang menyaksikan bentuk persembahan Festival Busana Muslim (Islamic Fashion Festival) itu melihat pertunjukan tersebut bercanggah dengan Islam.

"Apa yang kita bantah ialah pertunjukkan fesyen yang kita saksikan melalui satu siaran yang disiarkan oleh CNN dan juga melalui laman web IFF sendiri," katanya ketika dihubungi tadi.

Beliau memberitahu bahawa Pemuda PAS dan NGO Islam bukanlah bertindak melulu tetapi Datin Seri Rosmah Mansor sebagai penaung yang hadir dalam majlis tersebut mesti bertanggungjawab, memohon maaf, bertaubat dan tidak mengulangi kesilapan tersebut.

"Sering kali orang pertikai kenapa bantah mungkar itu, kenapa tidak tanya dulu penganjur dan penaungnya?

“Kalau saya tanya kembali masa putuskan (untuk) menganjurkannya mengapa tidak tanya ulama dahulu?

"Sepatutnya sebelum buat kena tanya dulu, bukan dah buat orang kena tanya mereka (penganjur dan penaung) mengapa mereka buat," katanya.

Beliau juga melihat tindakan Fathul Bari mempertahankan Rosmah itu sebenarnya akan terus mengheret pemimpin itu kekal dalam maksiat.

Ulama muda Umno tersebut juga dilihat cuba membersihkan Rosmah yang menaungi penganjuran itu agar kesalahan itu ditanggung oleh penganjur.

"IFF boleh terus berkarya menghasilkan reka fesyen selama mana ia tidak bertentangan dengan Islam dan Datin Seri Rosmah boleh menaunginya tanpa halangan selama mana ia tidak mengulangi penganjuran seperti di Monte Carlo," tambahnya.

Dewan Pemuda PAS juga, ujarnya akan memberikan pandangan bertulis yang berasaskan Islam kepada penganjur mengenai perkara itu.

Timbalan Ketua Lajnah Ulama Pelapis Dewan Ulamak PAS Pusat, Ustaz Azhar Yahya dalam kenyataannya pula menganggap tindakan IFF itu secara spontan telah mengguris perasaan para pecinta Rasulullah s.a.w. dan pendokong syariat Islam.

Katanya, sekiranya Rosmah tidak mahu bertanggungjawab jangan sesuka hati hendak menjadi penaung kepada program seperti itu.

"Fathul Bari bila dikalungkan sebagai ulama muda, maka pastinya akan mempertahankan pengalungnya.

"Kini isteri pengalungnya sedang dipaliti najis yang dinamai kononnya Islamik, maka tidak hairanlah Fathul Bari muncul dengan megahnya di PWTC membelai manja para perwakilan kononnya pembangkang tidak berakhlak Islam," katanya.


Sumber: Harakahdaily

Pautan berkait: Munkinkah dia yang dimaksudkan sebagai.....???
Sumber: Bujang Susah

10 comments:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

agama adalah modal untuk mencari kedudukan dunia dan duit...

kipas

puteri said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o -->>

jaga periuk nasi,

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

kalau dalam bahasa indon gampang tu mudah..kalau dalam bahasa melayu ...carik sendiri googelkan ada

puteri said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o -->>

alo... yelah2.. pasni (nanti2 la) eden gugel yo... :)

Benrauf 2.0 said...

bermula dengan niat.

puteri said...

Benrauf -->>

disusuli dengan tindakan

Incek Akim said...

bnde dah terang2 salah, nak pertahankan lgi? slmt bjuang la ye fathul bari. kipas jgn xkipas. ade rzki, boleh jdi mufti. kiohaha~

puteri said...

Incek Akim -->>

ha.ha.. itulah.. bila semuanya dikira untuk isi poket...

suri said...

hoooo.. apalh ada pada politik..buruk sangka..hada dengki, mmbenci...

baik jaga diri sndri..anak2 kluga baik2 dgn nilai teras ugama yang kukuh...tu lagi slmat

BuDak cOUntry said...

ulamak? sng2 je bg title ulamak skrg ni...setakat pndai ckp arab, abek syariah, dh jd ulamak? sape2 pun blh jd ulamak mcm 2...